Oi, jūs grybai, grybai...

Šią savaitę „Pelėdžiukų“ grupės vaikai nagrinėjo temą apie rudens gėrybes, jų gausą ir naudą organizmui. Kiekvienais metais vaikai gilina žinias, sužino kažką naujo apie rudens derlių, apie, daržoves, vaisius ir uogos. Šį kartą skyrėme daugiau dėmesio GRYBAMS.

Pamokėlių  pradžią pradėjome nuo apskritimo žemėlapio apie grybus ir jų sandarą. Vaikai prisiminė, o vėliau papildė savo žinias, kad grybai dauginasi sporomis, kurios pačios pasisėja, o mažesnes išnešioja vėjas. Sužinojome, kad baravykas – visų grybų pulkaunykas, turi ir gydomųjų savybių, o štai  lepšis, kitaip tariant paberžis - vitamino B turi daugiausia. Pelėdžiukai pastebėjo, kad lepšio ir raudonviršio kotai labai panašūs, todėl kartu ieškojome šių dviejų grybų skirtumus bei panašumus. Bandėme atspėti, ką lepšio bei raudonikio kotas mums primena, kokio medžio kamieną?

Pamokėlių metu taip pat sužinojome, kad grybai auga tikrai ne bet kur: kiekviena rūšis tam tikroje vietoje. Štai baravykai mėgsta derlingas žemes po ąžuolais ir spygliuočiais, kazlėkų pilna po pušimis, raudonikis su lepšiu ne bet kur, o po beržu,  o štai rudmėsių verta ieškoti po eglėmis.

Ar žinojote, kad maistinga ūmėdė primena pavojingąsias musmires? O Pelėdžiukai jau žino, kad musmirių yra net keletą rūšių. Visų pažįstama musmirių karalienė – raudonoji, taip pat yra žalioji, margoji ir smailiakepurė musmirė. Taigi, grybaudami turime būti labai atidūs, kad neprisirinktume šių gražių, bet nuodingų grybų. Ir pabaigai, auksinė Pelėdžiukų sukurta taisyklė visiems grybautojams: jei nesi tikras ar grybas yra valgomas, geriau jo nerink...

Beje, nepamirškite! Grybai auga, kai yra pakankamai drėgmės bei šilumos. O rinkti grybus, vaikai jau žino, geriausia ankstyvą rytą, kaip drėgna, vėsu, kai ryto rasa apnuogina grybų kepurėles.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Naujienos
  • Valgiaraštis