STEAM žiema

  • Paskelbė : Julija Nugarė
  • Paskelbta: 2021-01-15
  • Kategorija: Eksperimentai

Matot senį? Puikiai žiūri.
Štai ir lazdą rankoj turi.
Jis ir vakar čia stovėjo
Ir tą lazdą vis turėjo.

Juodos akys, visas šaltas,
Veidas apskritas ir baltas...
Saule, saule, taip nešviesk,
Mūsų senio nepaliesk!

L. Žitkevičius

Kai sniegas nelimpa, „Skruzdėliukai“ išbandė būdą, kaip senius besmegenius lipdyti grupės aplinkoje. Sumaišę po vieną stiklinę sodos ir krakmolo, pridėję kelis šaukštus vandens ir viską išmaišę, pasistatėme su vaikais besmegenius. Svarstėme, kodėl sniegas ir pastatyti seniai besmegeniai lauke ištirpsta? Todėl pasiūlėme ištirpdyti pastatytus mūsų senius besmegenius. Užpylę acto stebėjome kaip veikia „oro atšilimas“ greituoju būdu ir iš mūsų senių besmegenių gavosi tik putojanti balta masė.

Po to vaikai atliko dar vieną stebėjimo eksperimentą. Sudėję „Skittles“ saldainiukus į lėkštutę, papuošėme nupieštą eglutės šakelę. Įpylėme šiek tiek vandens ir… Buvo smagu stebėti kaip lėkštutėje spalvos ryškėja, maišosi ir keičiasi iš „Skittles“ saldainiukų padarytas žaisliukas.

Tuo tarpu mažojo mokslininko kelias "Boružėlių" grupėje prasidėjo nuo paprastų dalykų - ugdytinės į grupę atsineštos sniego gniūžtės. Visiems iškilo klausimas, ką galime veikti grupėje su sniego gniūžte? Tyrinėti!

„Sniego gniūžtės tyrinėjimas“ – vaikai apibūdino tą šaltą ir baltą sniego gniūžtę: pabandėme piešti ant jos jau nebereikalingais flomasteriais, kad būtų spalvingesnis ir pašildėme žvakele, kad sušiltų. Rezultatas – spalvotas vanduo.

„Besmegenis ir skaičiai“ – mesdami kauliuką ir suskaičiuodami taškiukus, vaikai piešė besmegenį.

„Namo konstrukcija“ – vaikai konstravo namelį iš pagaliukų, tvirtindami plastelinu.

„Pusnys ant popieriaus“ – su vaikais gaminome pusnis ir taisėme lapei guolį iš skutimosi putų ir lipalo.

„Baltas popieriaus lapas kaip sniegas ir piešiu, ką noriu“ – vaikų kūryba vandeniais dažias ant balto popieriaus lapo. Visai be temos -  tik vaikų vaizduotė.

Šiose eksperimentinėse veiklose vaikai galėjo išbandyti medžiagas, stebėti įdomias chemines reakcijas. Šie bandymai ne tik lavina mažųjų kūrybiškumą, smalsumą, bet ir sensorinius įgūdžius, vaizduotę bei chemijos žinias. Tad siūlome išbandyti ir Jums!

 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Naujienos
  • Valgiaraštis