STEAM projektas-viktorina "Saugau gamtą"

  • Paskelbė : Julija Nugarė
  • Paskelbta: 2022-06-02
  • Kategorija: Didžiuojamės

Violeta Pobedonosceva Vilniaus Volungės darželio – mokyklos priešmokyklinio ugd. vyr. mokytoja

Viktorija Masiulianec, Evelina Žygaitė ir Indrė Staniulienė priešmokyklinio ugdymo mokytojos.

Nuo mažų dienų vaikams svarbu įskiepyti ekologijos svarbos suvokimo jausmą. Suteikti žinių apie tai, kad kiekvienas iš mūsų tiesiogiai darome poveikį mus supančiai aplinkai. Labai svarbu nuo mažų dienų kuo daugiau kalbėtis su ikimokyklinio amžiaus vaikais apie  gamtos išsaugojimą ir mūsų žemės ekologiją.  O kad ši tema būtų įdomi ir suprantama vaikams, būtina pasirinkti netradicinius ugdymo(si) metodus ir juos plėtoti ne tik ugdymo įstaigoje, bet ir šeimoje.

Šios temos aktualumas paskatino Vilniaus Volungės darželio – mokyklos „Pelėdžiukų“ ir „Drugelių“ grupių priešmokyklinio ugdymo mokytojas organizuoti STEAM projektą – viktoriną „Saugau gamtą“ Vilniaus miesto mastu. Projektas skirtas plėtoti STEAM veiklas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose prisidedant prie Žemės švaros ir ekologijos.

Projektas – viktorina „Saugau gamtą“ buvo dviejų dalių:

  • Pirmos dalies, viktorinos tikslas- plėsti vaikų žinias apie gamtos grožio ekologinę vertę prisidedant prie Žemės švaros.
  • Antrą projekto dalį sudarė praktinė veikla, kurios pagrindinis uždavinys buvo pasitelkiant fantaziją ir kūrybiškumą įtraukti vaikus į aktyvią kūrybišką STEAM įgyvendinimo veiklą, kuriant iš antrinių žaliavų savo ateities darželį.

Šiems tikslams pasiekti, balandžio 25 dieną projekto organizatoriai viktorinos dalyviams pristatė dėžes su kryžiažodžiu apie ekologiją bei  antrinėmis žaliavomis, skirtomis kūrybiniam darbui. Balandžio 26 dieną vykusioje  viktorinoje  ,,Saugau gamtą“ dalyvavo:  Vilniaus miesto lopšelis – darželis ,,Pilaitukas“, Aušros mokykla – darželis. Visi dalyviai vienu metu prisijungė prie virtualaus „Zoom“ susitikimo.

Priešmokyklinių grupių ugdytiniai pasisveikino, prisistatė, susipažino vieni su kitais.

Vaikai kartu su mokytojais džiugiai ir darbingai nusiteikę, sprendė kryžiažodį, kurį sudarė dešimt klausimų. Mažieji dalyviai, naudodamiesi pateiktu žodžių banku, bei padedant savo grupės mokytojoms, užrašė atsakymus, o tuomet, projektoriaus ekrane stebėdami projekto organizatorių paruoštas pateiktis, juos pasitikrino ir aptarė kartu su kitais projekto dalyviais.

Išsprendę kryžiažodį dalyviai išsiaiškino, jog teisingai rūšiuodami atliekas, gali prisidėti prie gamtos išsaugojimo, švarios ir saugios aplinkos kūrimo bei išvengti pasekmių, kurios gali atsirasti dėl neatsakingo atliekų tvarkymo.

Viktorinos pabaigoje mokinių laukė paskutinioji užduotis – ateities darželio kūrimas iš antrinių žaliavų, kurias į jų ugdymo įstaigą atvežė Volungės darželio- mokyklos priešmokyklinio ugdymo mokytojos.

Bendraudami ir bendradarbiaudami su savo grupės draugais, vaikai savarankiškai sukūrė ir įgyvendino savo ateities darželio viziją bei sugalvojo pavadinimą, o grupės mokytojos užfiksavo ir pasidalino kūrybinės veiklos akimirkomis.  Projekto organizatoriai tardami  padėkos žodžius visiems dalyviams  palinkėjo  veiklų metu patirti kuo daugiau pažinimo ir kūrybinio džiaugsmo, o svarbiausia – tausoti gamtą.

Džiaugiamės, jog viktorinos metu vaikai itin aktyviai atsakinėjo į mokytojų pateiktus klausimus, dalinosi savo žiniomis apie rūšiavimą bei padėjo vieni kitiems. Tikime, jog ne tik įvairūs kūrybiniai konstravimo, statymo procesai, bet ir jų rezultatai suteikė vaikams daugiau drąsos, pasitikėjimo savimi bei padėjo atskleisti jų kūrybines galias, įgyvendinant spontaniškas idėjas ir sumanymus.

Pasibaigus viktorinai  aplankėme visus dalyvius jų įstaigose ir įteikėme dovanas, gyvus augalus, kuriuos jie galės pasisodinti savo darželio kieme. Taip pat dalyviai buvo apdovanoti ir padėkos raštais. Ši viktorina tiek pedagogams tiek vaikams suteikė naudingos patirties, žinių ir gerų emocijų.

Tikimės, kad netradicinės veiklos, gamtosaugine tema, išliks kaip tradicija, prisidedanti prie gamtos grožio ekologinės vertės išsaugojimo bei mūsų aplinkos puoselėjimo. O vaikų širdyse išliks meilės gamtai, atsakomybės ir pareigos jausmas rūpinantis švaria aplinka. JukŽmogaus elgesys gamtoje – jo sielos veidrodis“. – V. Bergas.

Nuoroda:

https://www.svietimonaujienos.lt/steam-projektas-viktorina-saugau-gamta/

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Naujienos
  • Valgiaraštis